Financiële & Juridische zaken

Financiële en juridische zaken

Leden:

Bart Veuger

 

 

 

 

 

 

 

Bart Veuger: [email protected]

Doel

Het Benoordenhout staat voor grote uitdagingen als het gaat om de energietransitie. Er worden diverse technologische oplossingen bekeken in verschillende werkgroepen om te komen tot een energieplan voor de toekomst. Naast vragen over de techniek van toekomstige mogelijkheden om onze huizen te verwarmen zijn er tal van juridische en financiële vragen die beantwoord moeten worden. Zo kunnen we uiteindelijk, voor ons allemaal, de meest geschikte oplossingen kiezen. Vooral daar waar het gaat om collectieve voorzieningen zijn financieel/juridische vragen aan de orde. Hoe gaan we om met collectieve investeringen voor VVE’s of zelfs de wijk als geheel? Welke juridische problemen komen we tegen? De financieel/juridische werkgroep probeert deze vragen te bundelen en daar waar mogelijk zelf te beantwoorden dan wel deze vragen door externe specialisten te laten beantwoorden.

Activiteiten

We komen als werkgroep maandelijks bijeen om juridische en financiële vraagstukken uit de andere werkgroepen te bespreken en indien mogelijk te beantwoorden. Vragen die spelen:

  • Hoe kunnen VVE’s de kosten voor verduurzaming van hun woningen onderling verdelen?
  • Hoe kunnen gezamenlijke voorzieningen voor onze wijk worden gefinancierd?
  • Welke voorbeelden kunnen we vinden elders over gemeenschappelijk eigendom. En op welke wijze is dat juridisch haalbaar?

We verzamelen informatie of wijzen u op sites waar nuttige informatie te vinden is. Sites waar u in ieder geval eens een kijkje kan nemen staan hieronder vermeld.

….

Tips

Voor eigenaren/bewoners van huizen: wat kun je aan je huis doen? Wat kost het en wat levert het op?

Begin met de woningcheck van verbeter je huis

De overheid laat zien wat er allemaal mogelijk is:

Hoe kan ik voordelig mijn huis isoleren?

 

Adviezen over kosten en opbrengsten van verduurzamen van je woning. Veel van deze sites geven vergelijkbare informatie en helpen bij het inventariseren van wat mogelijk is: Milieu Centraal, Energy wake-up, Eigen Huis,

Ook voor woningen met gemeenschappelijk eigendom is er informatie te vinden. VVE’s en duurzaamheid. Er zijn speciale sites voor VVE’s waar advies over duurzaamheid wordt gegeven. Vaak gaat het hier om het gezamenlijk investeren en delen van de opbrengsten. We hebben er hier een aantal op een rijtje gezet waarin de meeste mogelijkheden worden beschreven: VVE-Belang, Milieu Centraal, Eigen Huis.

Wat maakt het moeilijk voor VVE’s om aan verduurzaming te werken. Daarover is deze blog geschreven, inclusief mogelijkheden om de patstelling te doorbreken: lees het hier.

 

Subsidies:

De meest actuele subsidies op een rij voor bewoners in 2020, klik op subsidies.