Ga naar hoofdinhoud

Bewoners aan het woord: van label F naar label C

Piet Hein Daverveldt, bewoner van onze wijk met een huis uit 1925 waarvan de achterkant op zuid ligt, heeft vele duurzame maatregelen genomen. Na aankoop heeft hij een nieuwe hoog-rendements CV-ketel geïnstalleerd en ook dubbel glas.  Toch kreeg zijn huis maar energielabel F. Dat was best wel een teleurstelling.  Inmiddels heeft hij de achterkant van zijn schuine dak vol liggen met veertien 280 Wp Solarwatt glas-glas zonnepanelen verbonden met veertien micro-omvormers. Zijn buren hebben dezelfde panelen geplaatst. De zwarte zonnepanelen dekken nu het hele dak af en zijn alleen vanuit de tuin te zien. Deze panelen produceren meer dan voldoende om in zijn elektriciteitsbehoefte te voorzien.

Daarnaast heeft Piet Hein geïnvesteerd in vloerisolatie en ‘dakisolatie’. Bij deze laatste twee maatregelen liep hij tegen hobbels aan die hem niet hebben tegengehouden.

Bij de vloerisolatie gaf men aan dat er gekeken moest worden of er asbest was. Toen bleek dat de bestaande isolatie uit plaat gebonden asbest bestond, heeft hij dat allemaal laten verwijderen en vervolgens nieuwe betere vloerisolatie aan laten leggen.

Het bovenste deel van zijn huis is een vliering. Dat deel wordt niet gebruikt en daarom is de vlieringvloer en niet het dak geïsoleerd. Dat betekende wel dat de subsidie voor dakisolatie niet van toepassing was.

Na deze maatregelen heeft het huis nu energielabel C. Piet Hein denkt dat het moelijk is om energielabel B te krijgen omdat het huis geen spouwmuur heeft en hij wacht daarom op een collectieve oplossing zoals velen in de wijk. Die breed gedeelde gedachte komt ook omdat een groot deel van de wijk beschermd stadsgezicht is.

Josee van Eijndhoven

Piet Hein Daverveldt

Back To Top