Water

Water

Heftige regenbuien afgewisseld met langere droogte perioden worden voorspeld. Droge grond neemt water minder goed op en met alle asfalt en bestraatte tuinen kan regenwater bij deze heftige buien slecht de grond indringen met als gevolg grote plassen en een rioolsysteem dat moeite heeft het te verwerken. Wij als bewoners kunnen vrij eenvoudig een grote bijdrage leveren om overlast te voorkomen.

In den Haag valt 800 mm regen per jaar, Is dat veel of weinig? 800 mm is hetzelfde als 800 liter per m2 per jaar. Je dak is al gauw 50-70m2 dus per jaar valt er 40-55m3 water op je dak. Dat is in veel gevallen net zoveel als een mens per jaar verbruikt in huis.

Regenwater afkoppelen

De meeste van onze huizen staan op zandgrond en zandgrond voert makkelijk water af naar de ondergrond. Het afkoppelen van je regenpijp en die al af niet via een regenbak de tuin inleiden kost weinig geld en moeite maar kan sterk helpen overlast te voorkomen en het riool te ontlasten. Je bespaart ook nog eens op leiding water voor je tuin en verbetert de vocht balans en sponswerking van de ondergrond.

 

Groene daken

Ook een groen dak absorbeert regenwater. Dat kan ondergelopen kelders of straten voorkomen en zorgt ook dat er minder schoon en zoet water nodeloos wordt afgevoerd naar de zee. De moderne groene daken beschermen je dak tegen de zon en gaan daardoor langer mee. De gemeente Den Haag biedt €25 subsidie per m2 groen dak en de waterbergende capaciteit is dan minimaal 18 liter/m2 ofwel ongeveer 1 m3 voor het hele dak kan opvangen.

Een groen dak is niet alleen goed voor de waterafvoer, maar vangt ook fijnstof op, neemt CO2 op en draagt een steentje bij aan isolatie, juist ook bij warm weer. Ook een combinatie met zonnepanelen werkt goed.

 

De onderstaande links verwijzen voor naar informatie op de website van Milieu Centraal. Dit is een onafhankelijk adviesorgaan met een wetenschappelijke raad.

Groene daken