De energietransitie in vogelvlucht
2023 was het warmste jaar ooit, en ook in 2024 werden er opnieuw hitterecords gebroken. Ondertussen staat het klimaatakkoord van Parijs onder druk, en wordt het nieuws gedomineerd door geopolitieke spanningen, inflatie en gestegen energieprijzen.
… in Europa
In Europa wordt hard gewerkt aan plannen en fondsen voor de Energietransitie. Tegelijkertijd blijkt de uitvoering complex, mede door de benodigde samenwerking, de noodzaak van een integrale aanpak binnen een gemeenschappelijke markt, en de schaal van de opgave.
… in Nederland
In Nederland werd in juni 2019 het Klimaatakkoord gepresenteerd. Het Klimaatakkoord heeft één doel: het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen om de klimaatverandering tegen te gaan. Het Klimaatakkoord is een pakket van maatregelen en afspraken tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden om gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 te halveren en in 2050 bijna helemaal terug te brengen.
De implementatie van het Klimaatakkoord is in volle gang met de realisatie van windturbines, zonnepanelen, verduurzaming van vastgoed, verzwaring van het electriciteitsnet, nieuwe vormen van energieopslag, en verduurzaming van de industrie en de landbouw. Recent zien we dat de implementatie afvlakt, mede door onzekerheden in beleid van de rijksoverheid, vertraging in benodigde wetgeving, toegenomen congestie van ons elektriciteitsnet en beperkingen in beschikbare opslag van duurzame energie.
Ontwikkelingen in Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe energie-infrastructuur die de verbinding vormt tussen gemeenten. Dit gaat concreet over aanlanding van elektriciteit uit wind op zee, uitbreiding van elektriciteitsnetten van Tennet en Stedin, nieuwe energieopslag, en de aanleg van een leiding met Rotterdamse restwarmte, de WarmteLinQ (link1)voor o.a. de gemeente Den Haag, in samenwerking met de Gasunie.
Ontwikkelingen in gemeente Den Haag
Voor de invulling van het Klimaatakkoord voor de ‘Gebouwde Omgeving’ is afgesproken dat gemeenten een regierol krijgen. In dit kader werkt de Gemeente Den Haag werkt aan de verduurzaming van vastgoed, de electriciteitsvoorziening en mobiliteit, met de daarbij horende participatietrajecten. In dit kader spelen wij als wijkinitiatief een belangrijke rol in de belangenbehartiging.
Warmte
Gemeente Den Haag kiest voor een beperkte rol in de warmtetransitie met focus op gebieden met herontwikkeling en woningcorporatie bezit, en met de aanpak van energiearmoede. De Transitie Visie Warmte van Den Haag (link 2) bevat voor onze wijk en andere vooroorlogse wijken onvoldoende handelingsperspectief. We werken als stichting samen met andere vooroorlogse wijken in Den Haag om met de gemeente te komen tot een meer concrete invulling. We zien dat er veel nieuwe ontwikkelingen zijn. Zowel qua technologie (die van warmtepompen gaat met sprongen vooruit), als qua inpasbaarheid en organisatie. Zo zijn er steeds meer mini-collectieve toepassingen en mogelijkheden.
Elektriciteit
Het elektriciteitsnet in gemeente Den Haag zit bijna vol. Dit vraagt grote investeringen van Stedin, terwijl nieuwe grootverbruikers nog niet kunnen worden aangesloten. Bewoners (klein verbruikers) krijgen hier ook mee te maken, doordat de aangevraagde verzwaring van hun aansluiting op zich laat wachten, doordat zonnepanelen in de zomer kunnen afslaan door lokale overbelasting, of wellicht door beperking van de tijdstippen om hun auto op te laden.
De opgave voor netverzwaring is groot en complex omdat alle straten in de stad op termijn open moeten voor de verzwaring van de kabels, en voor de aanleg van nieuwe infrastructuur zoals transformatorhuisjes. Gemeente Den Haag en Stedin zijn in gesprek over rolneming bij de invulling van deze opgave. We staan aan het begin van een grote verbouwing van het net.
Wat betekent dit voor het Benoordenhout?
Het bovenstaande beeld is bedoeld om bewoners van het Benoordenhout bewust te maken van de grote veranderingen die op ons afkomen in de energietransitie. Wijkgenoten hebben in 2018 aangegeven dat ze niet willen wachten op de plannen die de gemeente voor onze wijk maakt.
Daar is een groep wijkgenoten, onder leiding van Stichting DuurSaam Benoordenhout en de Wijkvereniging, mee aan de slag gegaan. Met bewoners brengen we in kaart wat we zelf kunnen doen, en wat voor bewoners belangrijk is om op te pakken door de gemeente en andere verantwoordelijken. Onze overtuiging is om in een vroeg stadium het gesprek aan te gaan over de invulling van de transitie, om zo te komen tot een betere aanpak en uitvoering in onze wijk.
Link1: https://www.warmtelinq.nl/
Link2: https://duurzamestad.denhaag.nl/wp-content/uploads/2022/12/Transitievisie_Warmte.pdf