De gemeente heeft onlangs een Visie uitgebracht (de Transitie Visie Warmte) waarin ruwweg wordt beschreven wanneer welke wijk van het gas af gaat en wat de warmtebron wordt.
Voor de vooroorlogse wijken ligt nog geen concreet plan, en daarmee geen handelingsperspectief. We zijn op zoek naar langjarig handelingsperspectief van de gemeente voor bewoners in onze wijk, om ons in staat te stellen om voor 2050 klaar te zijn met verduurzaming van onze warmtevoorziening
extra isolatie. Een hybride warmtepomp werkt samen met de CV ketel op gas, en dus is deze stap niet een volledige oplossing om ooit van het gas af te gaan. Vanaf 2040 hoopt de gemeente beter zicht te hebben op de definitieve oplossing. Onze zorg is dat er een tweede stap naar een volledig duurzame oplossing nodig is, en dat maakt deze beide stappen onzeker en duur. Een hybride warmtepomp is bovendien niet in alle woningen toepasbaar. Lees meer over onze eigen Wijk Warmte Visie.
Wat wij doen
Team Collectieve Warmte bestaat uit wijkbewoners die aan de slag gaan kennis te verwerven en te verspreiden over mogelijke collectieve duurzame warmteoplossingen ter vervanging van de CV ketel. Denk daarbij aan warmtenetten die gevoed worden met duurzame bronnen zoals geothermie, maar ook klein-collectieve oplossingen.
Samen met de gemeente en andere wijkinitiatieven van de vooroorlogse wijken zoeken we naar concrete antwoorden. In de werkgroep Hybride Warmtepompen onderzoeken we de toepasbaarheid van hybride warmtepompen in gestapelde bouw met VVE’s. In de werkgroep Routekaart wordt onderzocht hoe bewoners een concreet stappenplan aan te reiken voor de verduurzaming.
We verwerven en verspreiden kennis over: wat komt op ons af, wat gebeurt er om ons heen, waar gaat het naar toe, hoe behartigen we onze belangen bij omringende partijen? We blijven in gesprek met de gemeente en andere partijen over de Transitie Visie Warmte.
Wilt u meer weten of hebt u bepaalde vragen, neem dan contact op met een email naar info@duursaambenoordenhout.nl, en wij komen zo snel mogelijk bij u terug.
Wat u kunt doen?
Voor onze jaren-30 woningen kunt u een aantal isolatie-maatregelen sowieso overwegen, mocht u daarvoor een geschikt moment hebben. Dat zijn het isoleren van de vloer, en het dak, en het plaatsen van isolatieglas wanneer de kozijnen nog goed zijn. Kijk ook naar kierdichting en de ventilatie. Dit zijn zogenaamde no regret maatregelen die vrijwel altijd een langjarige besparing opleveren.
Mocht u meer willen weten, vraag dan een gesprek met een van onze energiecoaches aan.
Wat vind u?
U mening telt. Eerder onderzoek door ingenieursbureau Tauw liet zien dat een collectieve warmtevoorziening voor de hele wijk het goedkoopst is. Mochten delen van de wijk hun eigen huis verduurzamen dan lopen de kosten voor de gestapelde bouw, die aangewezen zijn op een collectieve oplossing snel op.
Om het juiste gesprekken te voeren met de gemeente horen we graag wat u belangrijk vindt bij de overgang naar duurzame warmtevoorziening.