Velen worden momenteel geconfronteerd met sterk gestegen gasprijzen en zoeken naar besparingsmogelijkheden. Een mogelijke maatregel is de begrenzing van de keteltemperatuur: dat is de maximale aanvoertemperatuur van het cv-water.
Bij vrijwel alle gangbare cv-installaties kan de maximum keteltemperatuur vrij makkelijk door de bewoner zelf ingesteld worden. Vanaf een instelling van 70 graden en lager leidt zo’n begrenzing tot een efficiënter ketelbedrijf en besparing in het gasverbruik. Voor ieder huiseigenaar is het aan te bevelen om hiermee te experimenteren om gas te besparen. Door de keteltemperatuur lager in te stellen benut je de in de uitlaatgassen aanwezige energie beter; je kunt daarmee met minder m3 gas volstaan: een heel ruwe indicatie is 4-5 %.
Stel de begrenzing in op 65 graden of op 60 graden en kijk of uw huis adequaat warm te stoken is. Als het buiten heel koud is, stel de waarde tijdelijk hoger in. Raadpleeg de cv-handleiding, vraag uw onderhoudsbedrijf of kijk op de website van de ketelfabrikant en/of van Milieu Centraal om te zien kijken hoe dit moet.
Een lagere cv-aanvoertemperatuur leidt in beginsel tot een langzamere opwarming van de woonkamer in de ochtend. Het kan daarom nuttig zijn de klokthermostaat iets eerder in te stellen; een alternatief is de inzet van zogenaamde radiatorventilatortjes, die zorgen voor een snellere circulatie van warme lucht in de kamer en het eerder bereiken van een comfortabel klimaat in de woonkamer.